Mik azok a kompressziós zoknik és kinek van rájuk szüksége?

Elmúltak azok az idők, amikor a zokni csak szárazon és melegen tartotta a lábadat. Ma már léteznek olyan speciális zoknik, amelyek megelőzhetik és javíthatják a különböző egészségügyi állapotokat. 

A kompressziós zoknik, más néven kompressziós harisnyák olyan speciális zoknik, amelyek gyengéd nyomást gyakorolnak a bokákra és a lábakra. Ezek a zoknik fokozhatják a véráramlást a lábakból a szívbe. 

A kompressziós harisnyák is kiderültek, hogy segítenek csökkenteni a bokája és a lábai fájdalmát és duzzanatát.

A kompressziós harisnyák is kiderültek, hogy segítenek csökkenteni a bokája és a lábai fájdalmát és duzzanatát. A lábakra gyakorolt nyomás csökkenti a területen lévő felesleges folyadékot, visszavágja a gyulladást, és végül fokozza a vénákon keresztül a szívbe áramló vér mennyiségét. 

A kompressziós zoknik alapjai

A kompressziós harisnyák a legtöbb nagy áruházban, gyógyszertárban és online kiskereskedőknél kaphatók. Attól függően, hogy milyen típusú kompressziós harisnya illik Önnek a legjobban, a legjobb eredmény eléréséhez szükség lehet szakszerű illesztésre vagy orvosi rendelvényre. 

A kompressziós harisnyáknak vagy zokniknak három elsődleges típusa van, és ezek a következők:

Embólia elleni harisnya

Ezek a harisnyák is rendelkeznek fokozatos kompresszióval, amely a bokától felfelé csökken, bár a nem mozgékony embereknél használják. Az embóliaellenes harisnyák segítenek csökkenteni a mélyvénás trombózis kockázatát. Az embólia elleni harisnyákhoz általában szintén szakszerű felhelyezés és orvosi rendelvény szükséges. 

Fokozatos kompressziós harisnya

Az ilyen típusú kompressziós harisnyáknál a bokánál a legerősebb a kompresszió, és a térdig csökken. Az orvosok ezt a típust javasolhatják az ortosztatikus hipotenzióban vagy perifériás ödémában szenvedőknek. A fokozatos kompressziós harisnyákhoz is szakszerű illesztés és orvosi rendelvény szükséges. 

Nem gyógyászati célú támasztóharisnyák

Ez egyfajta kompresszió, amely nem igényel receptet, és ma már a legtöbb gyógyszertárban megvásárolható. A támasztóharisnyák hasonló szintű kompressziót biztosítanak a harisnya egészén, és enyhülést nyújthatnak a fájó és fáradt lábaknak. 

Kinek van szüksége kompressziós harisnyára?

A kompressziós zoknik sokféle állapot esetén előnyösek. Az orvosok a következő okok miatt javasolhatják a kompressziós harisnya viselését:

 • Fokozza a lábak vérkeringését. 
 • Csökkenti a bokák és a lábak duzzanatát. 
 • Javítja a nyirokelvezetést. 
 • Kezeli az alacsony vérnyomást vagy ortosztatikus hipotenziót, amikor egy bizonyos ideig tartó ülés után feláll. 
 • Megakadályozza a vér összegyűlését a láb vénáiban. 
 • Megelőzi a mélyvénás trombózist a lábakban. 
 • Megelőzi a vénás fekélyeket. 
 • Csökkenti a visszérrel kapcsolatos fájdalmat. 
 • Megfordítja a vénás magas vérnyomást. 

Akkor is használhat kompressziós harisnyát, ha Ön az alábbi csoportok valamelyikébe tartozik:

 • Sportolók
 • Tolószékbe kényszerült emberek
 • Terhes nők
 • A repülőgép személyzete vagy utasai
 • Egész nap a munkahelyen álló emberek

Tippek a kompressziós készletek használatához 

A kompressziós harisnyát ugyanúgy viselheti, mint a többi zoknit. Kezdje azzal, hogy áthúzza a harisnyát a lábfején, és tekerje ki a lábszáráig. Ha nehezen csúszik fel a kompressziós zokni, próbáljon meg egy kis mennyiségű hintőport felvinni a lábára vagy a lábfejére. 

Próbálja meg felhúzni a kompressziós harisnyát, hogy a kompresszió megfelelően eloszoljon az egész lábán és lábán. Győződjön meg róla, hogy a zokni nem csomósodik össze egy helyen sem. A kompressziós harisnyának szorosan és biztonságosan kell illeszkednie a bőrére anélkül, hogy fájdalmas lenne. 

Ugyanabból a kategóriából származó cikkek: