Üzleti ajándékok – 7 hiba, amit el kell kerülnie

Próbáljon meg üzleti ajándékokat keresni az interneten, és több millió találattal fog szembesülni. Ez nem meglepő, hiszen számtalan ajándéktárgyat és eladót kínálnak. 

A rendelkezésre álló lehetőségek puszta száma miatt fontos, hogy megtanulja, hogyan használja őket megfelelően, és hogyan tegye őket az Ön vállalatának vagy vállalkozásának javára. 

Ha jól csinálják, az üzleti ajándékok nagyon fantasztikusak lehetnek. Ha azonban rosszul csinálja, akkor a vállalkozását szakszerűtlennek tarthatják, és ezzel tönkretehetik azt, aminek nagyszerű kapcsolatnak kellett volna lennie a célvevőkkel. 

Egy dolgot nem szabad elfelejtenie, hogy az üzleti ajándékok adása nem olyan egyszerű, mint a karácsonyi ajándékok kiosztása. 

Íme 7 hiba, amit mindenképpen kerülnie kell az üzleti ajándékok átadásakor, hogy ne kerüljön kellemetlen és kínos helyzetbe.

1. Készpénz használata ajándékként 

Egy kártya megtöltése egy csomó készpénzzel, és üzleti ajándékként való átadása határozottan nagy nem. Biztos, hogy sokkal jobban járnak, ami a pénzt illeti. Pénzt ajándékként használni nem csak helytelen, hanem arról is árulkodik, hogy Ön már így is elég lusta.

Pénz
A pénzes boríték valóban nem megfelelő üzleti ajándék

Tényleg nem akarsz azzal bajlódni, hogy egy jó ajándékot találj ki nekik? Egy ajándékkártya önmagában elég lehet, de néhány bankjeggyel együtt átadni őket soha nem bölcs ötlet. Soha ne használj készpénzt üzleti ajándékként, mert az nem minősül valami elfogadhatónak. 

2. Nem megfelelő ajándéktárgyak kiosztása 

Ami az üzleti ajándékokat illeti, érdemes alaposan átgondolni és megtervezni, mielőtt megragadod az elsőt, amit látsz. Különösen az olyan tényezőkre, mint a szexuális irányultság, a vallás, a kultúra és így tovább, kell alaposan és fokozottan odafigyelnie. Bármi, ami érzékeny területnek tekinthető, mindenképpen tiltott terület. Ez olyan dolgokra is vonatkozik, mint a hús és az alkohol, amelyek egyesek számára sértőek lehetnek. Az utolsó dolog, amit szeretne, hogy olyasmit vásároljon, ami nem csak nem megfelelő, de egyben sértő is. 

3. Túl a csúcson ajándékok

Bár valószínűleg szeretné megmutatni, hogy mennyire értékeli az időt, soha nem tanácsos túlzásba esni. Vegye figyelembe, hogy a nap végén ez még mindig egy komoly üzleti megállapodás. Az egyik félnek nagyon kellemetlen lehet, ha a másik önként költ rá jelentős mennyiségű készpénzt.

Okostelefon
Az okostelefon túl nagy értékű üzleti ajándékok lehet

Ez azt az érzést keltheti, hogy neki is ugyanannyit kell költenie cserébe, ami időnként bosszúsághoz vezethet. Csak rossz benyomást kelthet, ha túl nagylelkű vagy. 

4. Kedvencek játszása 

Az üzleti ajándékokat gyakran egy csoportnak osztják szét, akár az ügyfelei, akár a saját munkatársai vagy alkalmazottai között. Soha ne játsszon kedvencet, amennyire csak lehetséges, amikor üzleti ajándékokat osztogat. Ehhez ezeket mindenkinek oda kell adnia, és ezeknek az ajándékoknak mindenkinek egyformának kell lenniük. 

Miért a üzleti ajándékok?

Ne hagyjon ki senkit a felsővezetőtől a közüzemi dolgozókig. Mindenkinek meg kell kapnia az ajándékait. És hogy ne játsszon kedvencet, keressen olyan ajándékot, amely mindenkinek megfelel. Talán azzal érvel majd, hogy az azonos ajándékok kiosztása elveszíti a személyre szabás lényegét, és hogy nem mindenki ugyanolyan izgatott, amikor kicsomagol egy dobozt, amelyben egy bögre van. Azonban ettől még választhatsz valami hasznosat. 

A személyre szabás miatt sem kell aggódni. Csak azért, mert ugyanazokat az ajándékokat osztogatja, még nem jelenti azt, hogy nem tudja személyre szabottá tenni őket. Nyomtassa ki a nevet, és adjon hozzá személyes üzenetet, hogy üzleti ajándékainak személyes jelleget adjon. Igen, akkor is elérheti, hogy mindenki különlegesnek érezze magát, még akkor is, ha ugyanazt az ajándékot kapja. 

5. Túlságosan általános 

Ha üzleti ajándékról van szó, nem árt, ha általános. Igen, megteheti, de ne feledje, hogy a személyre szabás teljes mellőzése rossz benyomást kelthet. Ha a címzett az Ön jó ismerőse, akkor jó eséllyel van elképzelése róla, valamint az üzletéről. Mit találnak majd igazán hasznosnak? Mindig szánjon egy kis időt a dolgok átgondolására. 

6. Nem figyelünk a prezentációra 

Nem lenne jó döntés, ha csak úgy bedobozolnád az ajándékodat, majd odaadnád a címzettnek. Még egyszer: ne feledje, hogy itt üzleti ajándékokról van szó. Ez azt jelenti, hogy néhány dolgot meg kell tennie és ki kell próbálnia. Először is, tegye egyértelművé, hogy az ajándék az Ön márkájától vagy cégétől származik. Például használhat egyedi nyomtatott szalagokat az ajándék becsomagolásához. Tegye oda a logóját, hogy emlékeztesse őket arra, hogy ez az Ön cégének ajándéka. Másodszor, mutassa be, hogy vállalkozásának középpontjában a minőség áll. Egy rosszul kinéző ajándék csak rossz színben tünteti fel vállalkozását is. 

7. Kétértelmű ajándékok

Az utolsó, de semmiképpen sem utolsó szempont, hogy soha, de soha ne osztogasson kétértelmű üzleti ajándékokat. Ezeknek az ajándékoknak egyértelműen azt az üzenetet kell közvetíteniük, amelyet el akar mondani. Ne hagyja a címzetteket találgatni. Soha ne késztesse őket arra, hogy elgondolkodjanak az ajándékának jelentésén, és azon, hogy egyáltalán miért küldte el nekik. Csak ellentmondásba kerül az üzleti ajándékok valódi céljával, ha zavarba hozza az embereket. Az ajándékok célja, hogy jó kedvet terjesszenek, ezért tartsa magát ehhez a célhoz mindvégig. 

Az ajándékozás kétségtelenül kiváló gesztus, de figyelnie kell arra, hogyan osztja el az ajándékokat, ha nem akarja, hogy ez visszafelé süljön el. Nem szeretné, ha az emberek félreértenék a gesztusát, különösen, ha az ajándékokat nagy csoportoknak osztják szét. Lehet, hogy időbe telik, mire feloldja a zavart, vagy mire elmagyarázza az ajándék valódi jelentését. 

Mindig olyan ajándékokat osszon szét, amelyek örömet okoznak az embereknek, és mosolyognak a gesztuson. Adjon olyan ajándékokat, amelyekkel megmutatja nekik, mennyire nagyra értékeli őket. Végül is ez az ajándékozás lényege. Ez mind arról szól, hogy mások különlegesnek érezzék magukat, és azt a hálás és meleg érzést adja nekik, ami mélyen legbelül van.

Ugyanabból a kategóriából származó cikkek:

    None Found